29.05.2023, 17:13
«I Lituani» у Вільнюсі. Почесна місія Національної опери України
«I Lituani» у Вільнюсі. Почесна місія Національної опери України
Почесна місія Національної опери України.
Напередодні саміту НАТО, 6 липня у Вільнюсі, у День державності Литви, ми виконаємо оперу Амілкаре Понк'єллі «Литвини» («I Lituani») за мотивами поеми «Конрад Валенрод» Адама Міцкевича.
 
Прем'єра цієї опери відбулася в знаменитому міланському театрі «Ла Скала» у 1874 році. Твір, який розповідає про героїзм литовців під час воєн з хрестоносцями, мав великий успіх і став символом боротьби за свободу.
 
Опера досить рідко виконується, тож ми вважаємо цей виступ знаковою подією для митців і щирою подякою Литві за неймовірну підтримку і всебічну допомогу, котрі Україна відчуває з початку повномасштабного російського вторгнення.
 
Показово, що під час минулорічного святкування Дня державності Литви на сцені ІІ Міжнародного фестивалю Литовського національного театру опери та балету «Литвинами» диригував український маестро - Микола Дядюра, але тоді твір виковувався колективом литовської опери.
 
Український глядач невдовзі також матиме можливість почути твір Понк'єллі. Прем’єра (концертне виконання) у Національній опері України відбудеться на початку наступного сезону.