28.08.2019, 16:46
Відійшов у вічність відомий український флейтист і педагог Володимир Турбовський
Відійшов у вічність відомий український флейтист і педагог Володимир Турбовський

З глибоким сумом повідомляємо, що 28 серпня 2019 року на 78 році життя відійшов у вічність наш колега, відомий український флейтист і педагог Володимир Кирилович ТУРБОВСЬКИЙ.

Він був блискучим виконавцем, продовжувачем яскравих традицій своїх славетних педагогів Я. Верховинця та А. Проценка. 57 років свого творчого життя він відав виконавству, спочатку як артист оркестру Київського ТЮГу, ансамблю «Балет на льоду»,  драмтеатру ім. І. Франка, а від 1980 – оркестру нашого театру. Можна з впевненістю сказати – не було такої вистави в репертуарі театру, в якій би не звучала чарівна і віртуозна флейта Володимира Турбовського. Не випадково він завжди привозив з всеукраїнських, всесоюзних і міжнародних конкурсів високі лауреатські нагороди. 1970–80 у складі ансамблю Спілки композиторів України як соліст і ансамбліст брав активну участь в пропаганді творів сучасних композиторів. Грав як запрошений соліст у камерному оркестрі Київської філармонії, де брав участь у перших виконаннях в Україні багатьох творів композиторів-класиків і наших сучасників, зокрема І. Стравінського, А. Веберна, А. Шенберга, Е. Денисова.

Гру в оркестрах поєднував з педагогічною роботою: від 1967 був викладачем КССМШ ім. М. Лисенка (від 1975 – зав. відділу духових і ударних інструментів), з 1988 – КНУКіМ, з 2006 – НМАУ ім. П. Чайковського. Понад 90 його студентів та учнів здобули 123 нагороди на престижних конкурсах. Це яскраво засвідчує, що Володимир Кирилович сформував і полишив по собі чудову виконавську школу, а його численні учні чаруватимуть блискучою майстерністю і виразною грою на флейті наступні покоління меломанів.

Українська інструментальна музика втратила блискучого артиста-віртуоза, прекрасну людину, яка з натхненням і повною творчою віддачею прожила своє життя справжнього митця.

Ім’я Володимира Кириловича Турбовського збережеться в наших серцях, яскравим рядком  буде прикрашати історію національної музичної культури.  

Прощання з Володимиром Турбовським відбудеться 31 серпня об 11-00 у фойє театру.