14.10.2023, 19:00
Зупинилося серце видатного українського оперного співака, педагога, народного артиста України Олександра Вострякова
Зупинилося серце видатного українського оперного співака, педагога, народного артиста України Олександра Вострякова
З глибоким сумом сповіщаємо, що 14 жовтня 2023 р. на 80-му році життя  через важку хворобу зупинилося серце видатного українського оперного співака, педагога, народного артиста України Олександра Андрійовича Вострякова.
 
Українське музичне мистецтво втратило великого співака, з ім’ям якого пов’язана одна з найяскравіших сторінок сучасного оперного мистецтва. Олександр Востряков досягнув мистецьких вершин, продовживши і збагативши традиції української оперної школи. Його бездоганне виконання партій вітчизняного і світового класичного репертуару позначалося талантом і натхненністю, психологізмом і артистизмом. Його прекрасний тенор зачаровував тисячі шанувальників опери впродовж майже півстоліття.
 
Закінчивши Харківський інститут мистецтв ім. I. Котляревського (1970, диригентський факультет; 1973,  кл. вокалу Т. Веске), у 1973–76 був його викладачем і водночас солістом Харківського ДАТОБ ім. М. Лисенка, у 1976–83 – солістом Дніпропетровського театру опери та балету. Впродовж трьох десятиліть – від 1983 до 2012 був провідним солістом нашого театру.
 
У доробку митця – понад сорок партій, які за своєю емоційною напругою і технічною складністю є вершинами вокально-сценічного мистецтва: Богун («Богдан Хмельницький» К. Данькевича), Максим («Золотий обруч» Б. Лятошинського), Ярема («Згадайте, братія моя» та сольна партія в моноопері «Самотність» В. Губаренка), Герман, Андрій («Пікова дама», «Мазепа» П.    Чайковського), Самозванець, Голіцин («Борис Годунов», «Хованщина» М. Мусоргського), Ликов («Царева наречена» М. Римського-Корсакова), Володимир Iгорович («Князь Iгор» О. Бородіна), Сергій («Катерина Iзмайлова» Д. Шостаковича), Хозе («Кармен» Ж. Бізе), Манріко, Герцог, Альфред, Iсмаель, Радамес, Рікардо («Трубадур», «Ріголетто», «Травіата», «Набукко», «Аїда», «Бал-маскарад» Дж. Верді), Фауст (однойм. опера Ш. Гуно), Едгар («Лючія ді Ламмермур» Г. Доніцетті), Рудольф, Каварадоссі («Богема», «Тоска» Дж. Пуччині), Турідду («Сільська честь» П. Масканьї), Джеральд («Лакме» Л. Деліба), Лоенгрін, Парсифаль (однойм. опери Р. Вагнера),  партії тенора в Реквіємі Дж. Верді, Реквіємі В.А. Моцарта,  Дев’ятій симфонії Л. Бетховена.
 
Олександр Востряков, як один із найяскравіших представників української вокальної школи, виступав на найпрестижніших оперних сценах світу.
 
Доля подарувала йому подвійний талант – він вмів співати сам і навчати співати інших.  З 1990 року Олександр Андрійович викладав сольний спів у Київській консерваторії (НМАУ) ім. П. Чайковського, роботі з ним завдячують своїми успіхами багато провідних майстрів сучасного українського вокального мистецтва. Його студенти з гордістю називатимуть себе учнями Олександра Вострякова, співака, який полишив яскравий і незабутній слід в історії.
 
Олександр Андрійович був життєлюбною і життєрадісною людиною. Таким він і залишиться назавжди в пам’яті всіх, хто чув його голос, бачив на сцені, знав у професійному й особистому житті, яке, на превеликий жаль, добігло кінця.
 
Друзі, колеги, шанувальники   
 
Прощання відбудеться 17 жовтня, у вівторок у фойє театру об 11-00