27.03.2019, 14:04
Анатолій Солов'яненко - про майбутню прем'єру опери Дж. Россіні "Севільський цирульник"
Анатолій Солов'яненко - про майбутню прем'єру опери Дж. Россіні "Севільський цирульник"
19 та 21 квітня Національна опера України покаже прем'єру опери Дж. Россіні "Севільський цирульник".
Про майбутню виставу розповідає режисер-постановник вистави Анатолій Солов'яненко:
 
"Севільському цирульнику" Джоаккіно Россіні понад 200 років. Незважаючи на провал першого показу опери, він є однією з найпопулярніших творів світової класики. Два століття успіху - це величезний термін. Ця комічна історія воістину позачасова і позапросторова. Саме такою я і хотів представити її українському глядачеві.
 
З музикою "Севільського цирульника" я знайомий з дитинства. Як режисер  - ставив цю оперу у 2005 році у Донецькій опері. Але зараз відчув необхідність і бажання подивитися на цю історію під новим кутом зору, піти на своєрідний експеримент.
Саме тому, ми зі сценографом вистави Андрієм Злобіним та художником костюмів Ганною Іпатьєвою перенесли дію у такий собі модерновий простір, позбавлений будь-яких визначених ознак часу і місця. Жодної конкретики. Хіба що, це точно не минуле. Але може трапитися у  майбутньому. І не просто "може", а  трапиться обов'язково.
 
Сформовано кілька  складів виконавців. Я дуже задоволений, що початок роботи над постановкою цього твору дав мені можливість познайомитись з дуже перспективним молодим тенором Анатолієм Погребним. Дуже цікава особистість, прекрасний музикант, чиї вокальні можливості легко справляються зі складною технікою, притаманною музиці Россіні. Анатолій співає у капелі "Думка", кілька сезонів тому дебютував у партії Альмавіви у Національній оперетті, але найважливіше - має досвід участі у відомому россініївському фестивалі в Пезаро, в рамках якого виконував партію Кавалера Бельфіоре з  “Подорожі до Реймсу”.
Решта виконавців - це солісти Національної опери України, яких добре знають наші глядачі. Дмитро Іванченко - Альмавіва. Два Ігорі - Євдокименко і Мокренко - у ролі Фігаро.
Склад виконавців партії Дона Базіліо, окрім досвідчених Сергія Магери, і я сподіваюся в подальшому - Тараса Штонди, поповниться двома виконавцями, які раніше не співали у цій виставі - Сергієм Ковніром та Володимиром Тишковим.
Розіни - Лілія Гревцова, Ольга Фомічова, Сусанна Чахоян. Сподіваюся, що у подальшому Розіну співатиме і Тамара Калінкіна, яка зараз працює над підготовкою цієї партії.
Бартоло - Андрій Маслаков і Дмитро Агеєв, у подальшому - і Тарас Бережанський.
Берти - наші провідні мецо: Анжеліна Швачка, Тетяна Пімінова, Ірина Петрова.
 
Дуже багато працюємо з диригентом-постановником вистави Миколою Дядюрою. Наше завдання стилістично дотриматися всього, що закладено у партитурі Россіні, і у той же час - не загубитися у певних стереотипах та "заграних" штампах.
 
Дуже сподіваємось, що у квітні глядачі Національної опери України побачать справді музично-витончену і візуально цікаву виставу".
 
Записала Ярослава Барінова