3.05.2013, 9:32
Балет "Ромео і Джульєтта"
Балет "Ромео і Джульєтта"
"Для багатьох колег стало несподіванкою, що раптом у 1971 році Анатолій Шекера взявся за шекспірівський сюжет. Ходили навіть делегації в Міністерство культури і говорили про те, що замість того, щоб ставити сучасні спектаклі, театр тупцює на місці і має намір поставити рядовий балет на затасканий сюжет. Не треба забувати, що перша постановка шекспірівської трагедії була здійснена у 1940 році на сцені Кiровського театру, де головні партії виконували Уланова і Сергеєв. З того часу редакція Лавровського вважалася канонічною...
...Прокоф’єв навіть не був присутній на прем’єрі, оскільки категорично заперечував вставні номери, які подовжували спектакль. Диригент Олег Рябов вимушений був робити оркестровку самостійно, бо композитор забрав партитуру. Анатолій Федорович Шекера став шукати авторську партитуру і в цьому йому допоміг Геннадій Рождественський, який, знаходячись за кордоном, зумів купити ноти Прокоф’єва. У своїй роботі Шекера йшов за композитором, і саме в нашій Національній опері існує єдина авторська редакція постановки балету «Ромео і Джульєтта». Анатолій Федорович був не просто чудовим хореографом — він тонко відчував музику і на рівних з диригентом читав партитуру. Декорації створив Федір Нірод — головний художник театру".

 
"Коли пройшла прем’єра, театральна критика відчула шок, не знаючи як класифікувати спектакль. Тому два роки фактично про нього не писали нічого. Це тривало доти, поки «Ромео і Джульєтту» не показали на гастролях у Москві. Балет викликав фурор, його назвали кращим в Союзі, а потім він отримав золоту медаль ЮНЕСКО".
Зі спогадів Елеонори Стебляк, народної артистки України, балетмейстера-репетитора Національної опери України, вдови Анатолія Шекери
За матеріалами газети "День"
"Постановка «Ромео...» є великою подією не тільки в нашому балеті, але й взагалі в європейській культурі. У світі існує маса версій цього балету. На сьогодні найвидатнішими з них вважаються постановки Джона Кранко, Кеннета Макміллена, Юрія Григоровича і Анатолія Шекери. Київська редакція прокоф’євської музики вийшла найсучаснішою як за виразністю, так і за пластикою та масштабом емоцій".
Юрій Станішевський, український театрознавець, педагог, доктор мистецтвознавства, професор

В рамках фестивалю балетних вистав у постановці  Анатолія Шекери: "Ромео і Джульєтта" С. Прокофєва.
У головних партіях:
Джульєтта - заслужена артистка України Катерина Кухар
Ромео - Олександр Стоянов

Четвер, 9 травня, 19.00.

 Партії та виконавці, замовлення квитків