17.05.2013, 13:12
"Дама з камеліями"
"Дама з камеліями"

Вона любила камелії, бо вони майже не пахнуть...В Національній Опері України поставлять “Даму з камеліями” - драматичний балет за мотивами однойменного роману О.Дюма - сина.
Лібрето і хореографію створює художній керівник балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі. Над музичною концепцією працює диригент Олексій Баклан.

“Балет, який ми зараз створюємо, не балетне копіювання “Травіати” великого Дж. Верді. І не виклад відомого роману Олександра Дюма — сина. “Дама...” замислюється нами як самостійна драматична вистава, в основі якої - переплетення сюжетної лінії роману з істинною історією його написання, - розповідає Аніко Рехвіашвілі, - кохання письменника до однієї з найвитонченіших жінок Парижу, куртизанки Марі Дюплессі, її короткого, але яскравого життя, трагічної і такої перебачуваної загибелі...”

Окрім оперного шедевру Дж. Верді, роман О. Дюма-сина витримав безліч кінематографічних постановок. У перекладі твору на мову класичного танцю існує лише три відомих спроби: “Маргарита і Арман” на музику Ференца Ліста (хореограф-постановник — Фридерик Аштон), балети у постановці Джона Ноймайєра (на музику Фридерика Шопена) та Олександра Полубенцева у Татарському академічному театрі опери та балету у Казані. В Україні “Даму з камеліями” поставлять уперше.
Планується, що у балеті звучатиме музика Джузеппе Верді.

“Можливо, будемо використовувати і музичний матеріал композиторів-сучасників Верді, задля того, щоб зберегти стилістику, загальну атмосферу твору, - розповідає автор музичної коцепції Олексій Баклан. - З Аніко Рехвіашвілі ми створили разом вже три проекти - "Даніелу", Попелюшку, Віденський вальс . І щоразу починали з нуля. Це дуже цікавий творчий процес, певний творчий ризик, який, на щастя, завжди виправдовується. Адже Аніко працює не тільки як хореограф і постановник танців, а як драматург і режисер майбутньої вистави. Для неї музична драматургія є визначальною. Це накладає на мене, як на автора музичної редакції, великі зобов'язання.”

Нині у театрі визначаються - хто створюватиме сценографію і працюватиме над костюмами. Розглядають можливість запросити до співпраці відомого модельєра, спробувати сучасну fashion-естетику. В головних партіях хореограф-постановник бачить провідних солістів київської сцени й дуже хоче відкрити українському глядачеві нові імена.
Прем'єра “Дами з камеліями” має відбутися наприкінці наступного театрального сезону, у травні 2014 року.

На фото - акварель Каміля Роклана