22.05.2014, 11:40
“Дама з камеліями”. Нова балетна вистава Національної опери України.
“Дама з камеліями”. Нова балетна вистава Національної опери України.

У Національній Опері України готуються до прем'єри “Дами з камеліями” – драматичного балету за мотивами однойменного роману О. Дюма-сина. Лібрето і хореографію створює художній керівник балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі. Роботу над музичною концепцією очолює диригент Олексій Баклан. Художником-постановником вистави є Наталя Кучеря.
Постановка буде новою у всіх смислах цього слова., – розповідає Аніко Рехвіашвілі, – Перше - це новий підхід до музичної концепції. Ми не адаптуємо музичний матеріал до опери Травіата Дж.Верді, хоча це було так очікувано. Не використовуємо творінь одного автора, наприклад, Шопена чи Ліста, як це було зроблено постановниками, які до нас вже робили хореографічні інтерпретації роману О. Дюма. В нашій виставі звучатиме музика Й. Пахельбеля, Л.В. Бетховена, Й. Брамса, Г. Форе, Е. Елгара, І. Стравінського.
Наша відмова від музичного матеріалу Джузеппе Верді зумовлена, в основному, двома причинами: по-перше, ми не хотіли запропонувати глядачеві протанцьовану оперу . По-друге, розуміли, що досконалішу, ціліснішу конструкцію, ніж створив геніальний композитор Травіати, створити неможливо., – певен Олексій Баклан, – Більше половини музики, що звучатиме у нашому балеті – це Бетховен. Тобто вистава збудована на суто класичній музичній основі. Нам здалися дуже цікавими дзеркальні паралелі: нинішні пластичні і віртуальні засоби виразності і класична музика, історія що була написана у середині XIX сторіччя та сучасна театральна мова, якою ми цю історію розповідатимемо. Іще одна важлива деталь – активне використання в оркестрі тембру фортепіано. Оркестрова палітра здатна створити яскраві образи. Уявіть собі звучання струнних та духових сольних інструментів – наче квіткові пахощі. Соло роялю – це образ улюбленої квітки Марії – камелії, яка майже не має аромату. І це не применшення якостей цього розкішного інструменту, а спроба розкрити через його барви усю глибину особистості головної героїні.
Нові креативні рішення театр використав і у створенні сценографії і костюмів. Декорації оживуть завдяки різноманітним оптичним ефектам. Костюми – наблизять до сучасної fashion-естетики, подекуди навіть із ноткою провокації.
Хореографія – авторська, жодних паралелей з вже існуючими хореографічними версіями, значно збагачена сучасною пластикою. Загальне режисерське вирішення вистави також є нестандартним. Особливість нашої постановки – не виклад відомого роману. “Дама...” замислюється нами як самостійна драматична вистава, в основі якої – переплетіння сюжетної лінії роману із реальною історією із життя письменника, – розповідає Аніко Рехвіашвілі., – Це історія його кохання до однієї з найвитонченіших жінок Парижу, куртизанки Марі Дюплессі, її короткого, але яскравого життя, трагічної, але такої передбачуваної загибелі. Це історія про жертву заради чоловіка. Історія реальної жінки, яка через кохання пізнала саму себе.
Головну героїню балетмейстер побачила в молодій талановитій балерині Анастасії Шевченко. Її партнером у цій виставі буде визнаний майстер сцени Денис Недак. На сцені цю драму проживатимуть також й інші найяскравіші зірки балетної трупи Національної опери України: Наталія Мацак, Наталія Лазебнікова, Тетяна Голякова, Катерина Козаченко, Юлія Кулік, Ян Ваня, Сергій Сидорський, Олександр Шаповал, а також Юлія Трандасір, Юлія Москаленко, Олеся Шайтанова, Владислав Іващенко, Микита Сухоруков, Сергій Кривоконь, Сергій Клячін, Дмитро Чеботар та інші.
Прем'єра “Дами з камеліями” відбудеться у червні цього року. Перші дві вистави заплановані на 26 та 29 червня.

 

Ярослава Барінова

Фото Оксани Орлової з репетиції балету "Дама з камеліями".

Сторінка Національної опери України у facebook: http://www.facebook.com/operakiev