31.10.2017, 15:51
"Фауст". Прем'єрне поновлення опери Шарля Гуно.
"Фауст". Прем'єрне поновлення опери Шарля Гуно.

Понад десять років тому опера "Фауст" була поставлена на сцені Національної опери України відомим італійським режисером Маріо Корраді. Історія, яку розповіли Гете і Гуно, була перенесена у наш час. Розчарований життям Фауст – ІТ-ішник, бажаючи піти на той світ, обирає не отруту в чаші, а ін'єкцію у вену. Мефістофель та його підручні виявляються пластичними хірургами, які успішно роблять Фаусту операцію з омолодження. Таке "осучаснення" сюжету Корраді пояснив бажанням зацікавити молодь, що виросла на "Зоряних війнах" та "Матриці", ідеєю показати молодому поколінню, що класична опера може відповідати їх естетичним смакам.

 Режисер прем'єрного поновлення "Фауста" Микола Третяк каже, що спектакль, котрий повернеться на київську сцену у листопаді 150-го ювілейного сезону, заграє новими фарбами. Зокрема, завдяки іншій трактовці образу Мефісто.

"Він сутність, яка усюди і ніде водночас. "Дещо", котре можна відшукати всередині самого себе і повністю потрапити під його владу, варто лише схибити у пошуках свого Я. Наш Мефістофель майже не вступає у безпосередні контакти з людьми, за винятком Фауста та Марти. Для цього в нього, як і в булгаківського Воланда, існує почет. Та й керує він тими, в кому зацікавлений, за допомогою мобільного гаджету. А Фаусту, для того, щоб полишити цей світ, більше не знадобиться ані чаша з отрутою, ані смертельна ін'єкція. Він має три ампули, котрі також зіграють свою роль у оновленому спектаклі."- розповідає Микола Третяк.

Фантазійний світ, що десять років тому був створений художником-постановником Андрієм Злобіним та автором костюмів Ганною Іпатьєвою, також зазнає деяких змін.

"Коли Корраді ставив "Фауста", театр був не зовсім готовий до втілення усіх задумів режисера. Цивілізація, у котрій опиняться герої, вирішена у нео-готичній естетиці з елементами стимпанку. Для її відтворення потрібні більш сучасні технології. Наприклад, ми використаємо світлодіодні екрани замість проекції десятирічної давнини." - пояснює Микола Третяк.

 "Тоді київська публіка, вихована на класичних традиціях, неоднозначно сприйняла режисерську версію Корраді. Однак, часи стрімко змінюється, світосприйняття сучасних глядачів зовсім інше, - вважає головний режисер театру Анатолій Солов’яненко - Сучасні прочитання класики теж мають бути в репертуарі театру, щоб Національна опера могла задовольнити естетичні запити якомога ширшої глядацької аудиторії. Крім того, за цей час трупа театру поповнилася новими виконавцями, яким під силу партії Фауста (Валентин Дитюк) та Мефістофеля (Сергій Ковнір). Дмитро Кузьмін та Тарас Штонда, які вже співали у цій постановці 10 років тому, також готуються відтворити своїх сценічних героїв в оновленій виставі".

 

Квитки продаються у касах театру (вул. Володимирська, 50).

Online-продаж та бронювання електронних квитків

 

Звертаємо Вашу увагу!

Резерв квитків стає неможливим за 48 годин до початку вистави.

Онлайн-продаж припиняється за добу до початку вистави.

 

На фото - ескіз декорації до вистави "Фауст".