20.06.2013, 9:33
Мирославу Скорику - 75!
Мирославу Скорику - 75!

13 липня 2013 року виповнюється 75 років від дня народження відомого українського композитора, Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, викладача львівської та київської національних музичних академій України, академіка Академії мистецтв України, художнього керівника Національної опери України Мирослава Михайловича Скорика.

 

Мирослав Михайлович – один з найяскравіших представників сучасного покоління композиторів. Його музика, поєднуючи в собі яскравий національний колорит і сучасну музичну техніку, увійшла до репертуару багатьох українських і зарубіжних виконавців і колективів.
Твори композитора виконуються в США, Канаді, Австралії, Франції, Німеччині, Австрії, Польщі, Чехії, Словаччині, Росії, Грузії, Вірменії, країнах Балтії. Він часто виступає виконавцем своїх власних творів – як диригент і піаніст. Музикознавчі праці Мирослава Скорика присвячені проблемам гармонії композиторів XX століття.
Композитор створив низку монументальних творів, серед яких Духовний концерт для змішаного хору а сареllа і солістів, опера Мойсей за однойменною поемою І. Франка, та балет Н. Паганіні – М. Скорика Каприси, балет Перехрестя, які йдуть на сцені Національної опери України, балет Дж. Пуччіні – М. Скорика Повернення Баттерфляй (Львівський національний театр опери та балету ім. С. Крушельницької), кантата Гамалія на вірші Т. Г. Шевченка для змішаного хору, солістів і симфонічного оркестру, 8 концертів для скрипки з оркестром, три концерти для фортепіано з оркестром та концерт для віолончелі з оркестром. М. Скорик – автор музики до фільму Сергія Параджанова Тіні забутих предків, визнаного одним із дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів.
М.Скорик – ініціатор і співзасновник багатьох міжнародних музичних фестивалів, серед яких Музика українського зарубіжжя, Дні американської й української музики у Львові, Пам'яті жертв голодомору – композитори України, Міжнародний фестиваль сучасної музики Контрасти. Очолював журі міжнародних виконавських конкурсів, Міжнародного фестивалю Київ Мюзик Фест.

Ювілей Маестро у театрі широко відзначатимуть вже у новому сезоні. Першою на честь ювіляра прозвучить опера "Мойсей". Твір, котрий був замовлений і поставлений Львівським театром опери і балету ім. Соломії Крушельницької із благословення папи Римського Івана Павла ІІ диригентом Михайлом Дутчаком і польським режисером Збігнєвом Хшановським (у художньому оформленні Тадея та Михайла Риндзаків), невдовзі увійшов до репертуару Національної опери України.

.