4.05.2012, 19:23
Оперні зірки Маріїнського театру - на сцені Національної Опери України!
7 травня в рамках XI Московського Великоднього фестивалю народні артисти Росії Ольга Бородіна і Володимир Галузін співатимуть у «Хованщині» Модеста Мусоргського. Диригуватиме - художній керівник - директор Маріїнського театру Валерій Гергієв.
Маріїнський театр вперше покаже в столиці України легендарну виставу режисера Леоніда Баратова в декораціях Федора Федоровського «Хованщина» - «довгожительку»  Маріїнки, постановку, що тримається в його репертуарі з 1960 року.
Масштабне полотно Модеста Мусоргського з красивими хорами, із знаменитим оркестровим вступом «Світанок на Москва-річці», зі скульптурно виписаними композитором образами раскольниці Марфи, Досифея, князя Івана Хованського, Василя Голіцина - в цій опері і оркестр Маріїнського театру під керуванням Валерія Гергієва, і чудові солісти, і хор проявляються потужно і яскраво.
 
Валерій Гергієв: «Маріїнський театр за свою багатющу історію пройшов десятки, якщо не сотні прем'єр. Але абсолютно епохальними стали, перш за все, фундаментальні твори російської класики, і «Хованщина» в цьому переліку займає особливе місце».

На сцену Київського театру 7 травня вийдуть визнані майстри Маріїнської оперної сцени - Ольга Бородіна, Володимир Галузін, Геннадій Беззубенков, Михайло Кіт, Олексій Стеблянко.
 
Володимир Галузін про виставу: «Ця вистава Маріїнського театру - дуже стара, і зроблена вона геніально і сценографічно, і режисерськи. Чудові декорації. А від останньої сцени, коли руйнується і спалахує скит, разом з геніальною музикою - у мене до цих пір мурашки по шкірі. Враження величезне!».

Для Бородіної партія Марфи - завжди тріумф. Нещодавно співачка співала її в нью-йоркській Метрополітен-опері. Відгуки критики були захопленими:
«Головна жіноча партія – раскольниці Марфи - стала справжнім тріумфом чудової Ольги Бородіної. Бездоганний за тембром звучання, багатий по амплітуді, потужний, красивий голос співачки сповнений емоційних контрастів. У кожній сцені невпізнанно змінюється пластика актриси, манера поведінки, голос. Сама присутність на сцені Бородіної задає високу планку, драматичну для інших учасників вистави. У багатьох інтерв'ю співачка називає партію Марфи - «чистої» російської жінки, як писав Мусоргський, - своєю улюбленою. Мені здається, це не випадково - голос Бородіної немов створений для цієї партії, і після такого виконання неможливо уявити іншу Марфу ». (Сергій Елькін, OperaNews.ru)
 
До слова, оперні постановки в концертному виконанні - одна з найбільш стійких традицій Великодніх фестивалів. Однак, далеко не кожен рік Маріїнський театр і Пасхальний фестиваль мобілізують усі свої сили для подання повномасштабних постановок. На Великодніх фестивалях різних років виконувалися: у 2003 році «Борис Годунов» М. Мусоргського на Соборній площі Московського Кремля, у 2006 році в Києві на сцені Національної опери України було давали «Парсифаль» Р.Вагнера; в 2005 - «Війну і мир» С. Прокоф'єва на сцені московського театру Російської Армії; в 2007 - «Любов до трьох апельсинів» С. Прокоф'єва в Музичному театрі ім. К. С. Станіславського і В.І.Немировича-Данченка; У 2008 - «Хованщина» М. Мусоргського та «Псковитянка» Римського-Корсакова в Музичному театрі ім. К. С. Станіславського і В.І.Немировича-Данченка.
Ярослава Барінова, за матеріалами прес-служби Маріїнського театру