13.01.2023, 16:17
Пішла у засвіти режисер, яка вела балетні вистави Валентина Тернова
Пішла у засвіти режисер, яка вела балетні вистави Валентина Тернова

З глибоким сумом сповіщаємо, що 12 січня 2023 року на 79 році життя померла колишня солістка балету, а по завершенні танцювальної кар’єри – режисер, яка вела балетні вистави Валентина Дмитрівна Тернова.

Усе своє життя вона присвятила нашому театру. Закінчивши 1963 року Київське державне хореографічне училище, до  1987-го  танцювала на київській сцені, де виконала низку характерних партій в класичному і сучасному репертуарі, серед яких Килина («Лісова пісня» М. Скорульського), Медж («Сильфіда» Х. Левенсхольда), Дама в чорному («Болеро» М. Равеля), Годувальниця, Мачуха («Ромео і Джульєтта», «Попелюшка» С. Прокоф’єва), Чипола-мама («Чиполліно» К. Хачатуряна), танці в операх «Князь Ігор» О. Бородіна, «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського та інші.

З 1987 по 1990 рр. Валентина Тернова була асистентом балетмейстера, а з 1990 – режисером, який веде балетні вистави Національної опери України.
Вона любила свою справу, мистецтво, своїх колег, віддавала їм своє серце і душу, талант і натхнення, полишивши слід у житті й в історії нашого театру! У 2019 році за багаторічну плідну працю Валентина Тернова була нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня.

Український балет втратив самовідданого митця і прекрасну людину.
Світла пам’ять Вам, Валентино Дмитрівно, і Царство Небесне!

                          
Прощання з Валентиною Дмитрівною  відбудеться у суботу, 14 січня, об 11-00 у фойє театру.