22.10.2021, 14:31
Пішов у засвіти видатний педагог Володимир Андрійович Денисенко
Пішов у засвіти видатний педагог Володимир Андрійович Денисенко

З глибоким сумом сповіщаємо, що 21 жовтня 2021 року на 89 році життя відійшов у вічність видатний педагог Київського хореографічного училища і Національної опери України Володимир Андрійович Денисенко.

Український і світовий балет втратив самовідданого митця, прекрасну людину, яскраву творчу особистість, яка полишила на землі свій добрий слід.

В. А. Денисенко народився 23 січня 1933 р. в Москві. Батько його був українець із Воронезької області. Володимир вступив до Московського хореографічного училища, у клас М. Тарасова, зустріч з яким стала для нього доленосною як в сенсі оволодіння майстерністю артиста балету, так і з точки зору формування світогляду, ставлення до хореографії й до мистецтва в цілому. По закінченні навчання талановитого, але невисокого на зріст танцівника не запросили до Великого театру, дали направлення у Театр ім. Станіславського і Немировича-Данченка. Він так засмутився, що вирішив балет зовсім закинути. Вступив до Московського авіаційного інституту: навчався добре, але пристрасть до балету не давала спокою... Тоді пішов у міністерство культури і спитав, у якому театрі є вакансія. Молодого танцівника було направлено до трупи Харківського театру опери та балету ім. М. Лисенка. Вісім років танцював сольні партії, переважно характерні ролі. У харківський період життя розпочалася педагогічна діяльність В. Денисенка: організував на харківській сцені не просто клас удосконалення – його заняття стали справжньою школою хореографічної майстерності та професійного зросту.

1964 року В. Денисенко переїжджає до Києва, де йому запропонували місце у педагогічному колективі Київського хореографічного училища. Весь свій талант, творчі задуми, виконавський досвід та амбіції він втілив у своїх учнях. Зі стін Київського хореографічного училища вийшла ціла плеяда учнів В. Денисенка, які згодом посіли провідні виконавські позиції у багатьох театрах опери та балету в Україні і світі. Водночас В. Денисенко вів клас майстерності солістів балету в Національній опері України.

У 1977 р. за заслуги у галузі хореографічного мистецтва В. Денисенку було присвоєно звання Заслуженого артиста України. Його виховна спадщина нараховує понад півстоліття педагогічної праці й кілька сотень талановитих учнів! У нього стільки випускників, що ними можна було б наповнити трупи кількох балетних сцен! Він любив свою справу, мистецтво, своїх численних учнів, віддавав їм своє серце і душу, талант і натхнення, полишивши яскравий слід в житті й мистецтві!

Неперебутню світлу пам’ять про Володимира Денисенка збережемо в наших серцях!

 

Прощання відбудеться 24 жовтня, у неділю о 13-00 у фойє театру

 

Фото О. Злуніциної.