4.09.2018, 16:56
Прощання з Романом Майбородою
Прощання з Романом Майбородою
З глибоким сумом сповіщаємо, що 4 вересня 2018 р. на 76 році життя зупинилося серце соліста Національної опери України, відомого українського співака, народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Романа Георгійовича МАЙБОРОДИ.
Українське музичне мистецтво втратило великого співака, з ім’ям якого пов’язана одна із найяскравіших сторінок сучасного оперного мистецтва. Співак Божою милістю, Роман Майборода досягнув мистецьких вершин, продовживши і збагативши традиції української оперної школи. Його бездоганне виконання партій вітчизняного і світового класичного репертуару позначалося талантом і натхненністю, психологізмом і  артистизмом. Його прекрасний баритон зачаровував, а в численних записах продовжуватиме чарувати своєю силою і красою, внутрішньою наповненістю і неповторною тембральністю. У доробку митця – понад тридцять партій, які за своєю емоційною напругою і технічною складністю є вершинами вокально-сценічного мистецтва: Мазепа, Євгеній Онєгін, Князь Ігор, Дон Жуан в однойменних операх П. Чайковського, О. Бородіна, В.-А. Моцарта, Грязной у «Царевій нареченій» М. Римського-Корсакова, Скарпіа в опері «Тоска» Дж. Пуччіні,  найскладніші і найдраматичніші партії вердіївського репертуару: Ріголетто, Набукко, Амонасро, Ренато, Симон, Яго в київських та зарубіжних постановках опер «Ріголетто», «Набукко», «Аїда», «Бал-маскарад», «Симон Бокканегра», «Отелло». Роман Майборода, як один із найяскравіших представників української вокальної школи, виступав на найпрестижніших оперних сценах світу, а в останні роки вів вокальні майстер-класи в низці зарубіжних консерваторій. Роман Георгійович – один з найяскравіших викладачів Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, роботі з ним завдячують своїми успіхами багато провідних майстрів сучасного українського вокального мистецтва. Його студенти з гордістю називатимуть себе учнями Романа Майбороди, співака, який полишив яскравий і незабутній слід в історії.
Він був життєлюбною і життєрадісною людиною. Таким він і залишиться назавжди в пам’яті всіх, хто чув його голос, знав у професійному і особистому житті, яке, на превеликий жаль, передчасно добігло кінця.
 
Друзі, колеги, шанувальники   
 
 
Прощання відбудеться 6 вересня у фойє бельетажу Національної опери України з 11.00 до 12.30.
О 13.00 – відспівування у Володимирському соборі.