20.11.2014, 8:50
"Робимо усе можливе, щоб цей сезон був цікавим для наших глядачів."
"Робимо усе можливе, щоб цей сезон був цікавим для наших глядачів."

147-й оперний сезон: про роботу над "Запорожцем за Дунаєм", чому театр оновлює лише одну велику оперну виставу та перспективи на майбутнє. Розповідає головний режисер Національної опери України Анатолій Солов’яненко:
"У нинішньому сезоні особливу увагу головного театру України буде приділено національному репертуару. До кінця сезону представимо на суд глядачів постановку Запорожця за Дунаєм С. Гулака-Артемовського у новій музичній редакції Мирослава Скорика. Сценографію та костюми створює Марія Левитська, диригент-постановник – Микола Дядюра, хормейстер-постановник – Богдан Пліш, балетмейстер-постановник – Аніко Рехвіашвілі. Прем’єрною виставою з національним колоритом – “За двома зайцями” планує завершити сезон і наша балетна трупа.
Не зважаючі на складну економічну ситуацію, що склалася в державі, ми робимо усе можливе, щоб цей сезон був цікавим для наших глядачів. Звичайно ж, на відміну від драматичних театрів, де можна зробити прем’єру за участю кількох дійових осіб, пошивши декілька костюмів та створивши мінімальні декорації, жанр “великої” опери потребує виготовлення кількох сотень костюмів та масштабних художньо-декораційних та сценографічних робіт. Тож, вартість оперного чи балетного спектаклю в рази, а то й десятки разів, більша. На це доводиться зважати.
У найближчих планах – низка концертних програм, особливої уваги серед яких заслуговує проект Єдина Україна. Благодійний вечір, за участю провідних солістів опери та балету театру, сімфонічного оркестру та хору, з великою і насиченою програмою. Кошти театр планує перерахувати на відновлення об’єктів культури, постраждалих під час воєнних дій на сході країни. Вердіївський “Реквієм” наприкінці листопада - спільний мистецький проект Італії, Польщі та України, матиме інтернаціональний склад виконавців. У грудні – Вечір романсу, співаки вже готують для нього нові твори. Напередодні Нового року – традиційно плануємо два великих Гала – концерти з популярною класикою у програмі. Окрім цього, йде потужна робота над поточним репертуаром. Готується низка вводів, зокрема, найближчим часом можна буде почути Оксану Крамарєву у партії Єлизавети у Доні Карлосі, Валентин Дитюк разом з колегою Олександром Мельничуком готують партії Ленського і Онєгіна, Сусанна Чахоян - Розіни у Севільському цирульнику, Олег Філіпенко – молодого цигана у “Алєко”. Для віконання у концертних програмах прекрасні молоді солісти театру Валентин Дитюк, Ігор Євдокименко та Олександр Мілєв готують пісні, відповідно, Індійського, Веденецького та Варязького гостей з опери “Садко”.
Що стосується перспективних планів на майбутні сезони, то зараз я уважно придивляюся до опери Франческо Чілеа Адріана Лекувре. Вона ніколи не ставилася у нас раніше, тим цікавіше це для мене особисто та для трупи театру, а найголовніше, сподіваюся, для глядачів. Серед інших розглядається і постановка, що на нашій сцені мала невелику творчу історію - Сила долі Дж. Верді.
Тож, радо чекаємо шанувальників оперного мистецтва у наших стінах."

На фото В. Ландара - сцена з опери Запорожець за Дунаєм

Сторінка Національної опери України у facebook: http://www.facebook.com/operakiev