13.05.2013, 12:59
Тіні забутих предків
Тіні забутих предків

Фестиваль пам′яті видатного радянського режисера Сергія Параджанова провели в Українських студіях Кембриджського університету. Участь у ньому взяли представники Грузії, Вірменії, Азербайджану та України. Нашу країну представляли художник-інсталятор Зінаїда Ліхачова, мистецтвознавець Леся Олійник та художній керівник Національної Опери України, народний артист України, Герой України, композитор і диригент Мирослав Скорик.
Один з найвідоміших фільмів Сергія Параджанова, що приніс йому всесвітню славу - "Тіні забутих предків" (1964 р.). Тоді, під час створення стрічки, режисер поставив композитору, Мирославу Скорику, завдання - "створити геніальну музику". Саундтрек "Тііней...", за визнанням дослідників, повністю виправдав надії Параджанова і став одним з головних компонентів образної структури фільму: адже „такого багатства звукових складових до Тіней забутих предків не знав жоден український фільм".
Сам автор скромно оцінює свою роботу як "достойну".
"Дитинство" та "Кохання" - теми з кінофільму, та улюблена меломанами усього світу "Мелодія" прозвучали на фестивалі у виконанні самого Маестро та відомої скрипальки Богдани Півненко.

На фото - перед концертом у Кембріджі