15.09.2022, 12:35
Відійшла у вічність колишня солістка київської опери, відома українська співачка Надія Куделя
Відійшла у вічність колишня солістка київської опери, відома українська співачка Надія Куделя

14 вересня 2022 року на 86 році життя відійшла у вічність колишня солістка київської опери, відома українська співачка, педагог, народна артистка України Надія Куделя.

Завершився непростий, але яскравий земний шлях українського соловейка. Сирота з дитячого будинку з чарівним голосом потрапила у клас до одного з найвизначніших педагогів Київської консерваторії – Марії Едуардівни Донець-Тессейр, яка виховала з неї одну з найблискучіших колоратурних сопрано ХХ ст. Студенткою ІІІ курсу Н. Куделя була визнана найкращою на Всесвітньому фестивалі молоді у Відні 1959 р. Також ще студенткою вона прийшла в наш театр, аби віддати любителям оперного мистецтва свій яскравий талант і творче натхнення, виконуючи на найвищому рівні вокальної та артистичної майстерності партії в класичних і сучасних виставах. Була блискучою виконавицею усіх партій свого обширного репертуару: Єлизавета («Ярослав Мудрий» Г. Майбороди), Ярина, Йолан, Кріпосна дівчина («Арсенал», «Милана»,  «Тарас Шевченко» Г. Майбороди),  Стася («Перша весна» Г. Жуковського) Шемаханська цариця («Золотий півник» М. Римського-Корсакова), Папагена («Чарівна флейта» В.А. Моцарта, Маріх («Абесалом і Етері» З. Паліашвілі),  Ерот («Орфей і Еврідіка» К. В. Глюка), Людмила («Руслан і Людмила» М. Глинки), Розіна («Севільський цирульник» Дж. Россіні), Віолетта, Джильда («Травіата», «Ріголетто» Дж. Верді), Мюзетта («Богема» Дж. Пуччині), Маргарита Валуа («Гугеноти» Дж. Мейєрбера), Лейла («Шукачі перлів» Ж. Бізе), Лючія ді Ламмермур, Лакме (однойм. опери Г. Доніцетті,  Л. Деліба)...

Три десятиліття, у 1960-1989, вона була солісткою нашого театру, улюбленицею оперних шанувальників, полишивши яскравий слід в історії українського вокального мистецтва. Відзначалася дивовижною творчою працездатністю і водночас людською скромністю. Була доброзичливою порадницею для тих, хто починав долати нелегкий шлях в оперне мистецтво, вміла щиро поділитися своїм досвідом і надати мистецьку пораду своїм колегам. Від 1989 була викладачем у Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова, від 2009 – професором кафедри теорії і методики постановки голосу.

Пам’ять про Надію Павлівну Куделю збережеться в серцях тих, хто працював з нею, хто слухав її чарівний і неповторний голос.

Глибокі співчуття дочці співачки Ользі Нагорній.

 

Прощання відбудеться 17 вересня, у суботу, о 13-00 у Храмі Святого Вознесіння на центральній алеї Байкового кладовища (о 12-30 від службового під’їзду театру відійде автобус).