14.05.2018, 13:14
"Юлій Цезар". Прем'єра балету у Національній опері України!
"Юлій Цезар". Прем'єра балету у Національній опері України!

Цезар, влада і трохи кохання. Наприкінці червня Національна опера України, за підтримки Посольства Італійської Республіки в Україні та Італійського інституту культури в Україні, представить прем'єру балету про одну з найбільших імперій Давнього світу.

За задумом авторів, чи не найрозвинутішу цивілізацію давнини – Древній Рим уособить той, кому приписують знамените «Прийшов, побачив, переміг». Завойовник, диктатор, реформатор – Гай Юлій Цезар.
Величезний пласт античної культури і традицій вмістять у двоактний спектакль, котрий за власним лібрето ставить художній керівник балету театру Аніко Рехвіашвілі. 

Диригент-постановник – Микола Дядюра, над сценографією та костюмами працюють Станіслав Петровський та Наталя Кучеря.

"Вони вважали себе богоподібними. Така собі колективна ідеологія володіння світом за правом найрозумніших та найсильніших. Епоха абсолютно несумісних речей: неймовірної жорстокості та високо-розвинутої культури суспільства. - розповідає постановник вистави Аніко Рехвіашвілі, -"Юлій Цезар" - це історія про владу. А саме - про Римський тріумвірат: Цезар, Помпей, Красс... Про кохання. Але тут ми обійдемо доволі заїжджену тему Клеопатри. Набагато більше нас зацікавила Кальпурнія, дружина Цезаря, на руках якої він, заколотий змовниками, і помер. Глядачі повністю поринуть у атмосферу розкошів та колосальних задумів, "почують"  рев натовпу у Circus Maximus, побачать і бойові танці, і оргії, і бої гладіаторів - усе, що характеризує той час в усій його пишноті".
 
Музична основа вистави – симфонічні твори відомого італійського композитора-імпресіоніста Отторіно Респігі. А саме -  так звана Римська трилогія: «Фонтани Риму», «Пінії Риму» та «Святкування Риму». На думку диригента-постановника "Цезаря" Миколи Дядюри, ідеально доповнила загальну симфонічну картину і маловідома, але надзвичайно виразна "Бількіс, Цариця Савська" - сюїта з музики до однойменного балету Респігі.
 
"Як диригент, я дуже захопився цією музикою. І відчуваю щиру зацікавленість артистів оркестру. Бо нам пощастило працювати з цікавою драматургією і колосальним симфонічним мисленням Респігі. Ці твори мають певну програму, вкладену автором, це означає, що музика надзвичайно "театральна" за своєю суттю. Однак, у нашому випадку вона не просто ілюструватиме бурхливі натовпи на вулицях Риму, воду, що тече у його прекрасних фонтанах чи сосни, котрих овіває вітром. Фабула "Цезаря" - зовсім не про це. Неймовірно цікаво спостерігати, як музика наповнюється іншим змістом, починає жити іншим життям." - розповідає Микола Дядюра.    
 
Перші прем'єрні покази балету "Юлій Цезар" відбудуться 20 та 26 червня.
 
Квитки продаються у касах театру (вул. Володимирська, 50).
 
Звертаємо Вашу увагу!
Резерв квитків стає неможливим за 48 годин до початку вистави.
Онлайн-продаж припиняється за добу до початку вистави.
 
На фото - декораційний цех Національної опери України. Триває робота над виставою "Юлій Цезар".